tilsetningsstoffer i mat

 

Det meste av maten vi spiser inneholder tilsetningsstoffer. Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en farge. Det er ikke kun godteri med sterke farger som inneholder tilsetninger og ekstra farge, men også helt vanlig ubearbeidet mat. Kjøtt tilsettes gass, for å få en rødere farge, slik at det ser mer innbydende ut. Noen av oss kan utvikle allergiske reaksjoner mot disse stoffene.

Det finnes tilsetningsstoffer i de fleste ting rundt oss feks i vaskemidler, lim, maling, nye klær og hudpleie produkter.

 

Følgende tilsetningsstoffer sjekkes på testen

  • E  517 Ammonium Sulfate brukes mye i brød og bakervarer
 
  • E 210 Benzoic Acid/benzo syre brukes ofte som konserveringsmiddel
 
  • E 124 Cochenille Red er et kunstig rødt fargestoff
 
  • Formaldehyd/formalin brukes i kosmetikk, vaskemidler, som konserveringsmiddel i mat
 
  • E 620 Glutamin syre/glutamic acid brukes som smaks forsterker i mat
 
  • Orris rot/fiol rot/sverdlilje brukes ofte som tilsetningsstoff i parfyme
 
  • Fenol/karbolsyre konserveringsmiddel som ofte brukes i røkt mat
 
  • Protease er et enzym som spalter proteiner
 
  • E 104 kinolin gult/Quinoline Yellow 10/ gult fargestoff som brukes i mange matvarer
 
  • E 954 Sakkarin/saccharin  kunstig søtstoff
 
  • E 335-337 Tartrate/tartrazine  er en antioxidant som finnes i mange matvarer
 
  • Toluen/metylbenzen brukes bla som løsningsmiddel i farger, lim og bilpleiemidler
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This: