Amaranth: Melet kommer fra frøene til amaranth planten. Smaken er såvidt søt og nøttete, og minner litt om usøtede mariekjeks. Det har et høyt fuktighetsinnhold, bruner raskt og gir tykke skorper. Melet fungerer bra i oppskrifter som ikke inneholder mye fuktighet/veske. Bruk opp til 25% amaranth i din melblanding. Flott å bruke i pizzadeiger, pannekaker, muffins og småkaker. Kan også brukes som tykningsmiddel i sauser. Inneholder mer protein og fiber enn vanlig hvetemel. Er rikt på aminosyren lysin. Det inneholder mer kalsium, fiber, magnesium, vit. A og C enn de fleste korn. Melet kan også brukes i kjeks, brød, rundstykker, frokostblanding eller grøt.
Arrowroot : Et hvitt pulver som lages av roten til en tropisk plante/urt. Den brukes ofte som et tykningsmiddel for sauser og desserter der man ønsker en klar og “skinnende” saus. Den kan ikke kokes, for da tynnes sausen. Kan brukes i stedet for maisstivelse i oppskrifter. Melet er lettfordøyelig. Melet gir fyldighet og tekstur til glutenfri bakst. Egner seg til feks rundstykker og kjeks.
Soyamel: Lavkarbo alternativ til vanlig mel. Har en nøtte/bønne-aktig smak. Det er svakt gult i fargen. Det passer best å bruke i mindre mengder blandet med andre meltyper. Soyamel er naturlig rikt på fullverdig protein og fett, men du får også avfettet mel. Det gir fuktighet og tekstur til bakst og bruner lett. Soyamel kan lett byttes ut med Amaranth eller sorghum mel i oppskrifter.
Bokhvetemel: Gir protein, fiber, vitaminer og mineraler. Har en sterk, litt jordaktig smak Bokhvete tolereres av mange som ikke spiser hvete eller har cøliaki. Melet er laget av kværnet bokhvete. Bokhvete inneholder ikke hvete, men er faktisk i slekt med rabarbra. Den finnes i lys, medium og mørke varianter. Jo mørkere farge, jo sterkere smak. Den lyse varianten egner seg best til glutenfri bakst. Melet brukes ofte i pannekakemikser.
Kikertmel : Kikertmel kalles ofte gram, garbanzo eller besan, og er et bønnemel. Melet er lysegult og proteinrikt. Det har en særegen smak og er laget av tørkede kikerter. Melet er perfekt for å lage egg frie pannekaker, men bør kombineres med en annen meltype (feks ris eller mais) om man skal lage brød eller annen bakst. Merk at kikertmel som selges på innvandrerforretninger kan inneholde gluten, så kjøp kikertmel som er merket glutenfri om du har glutenintoleranse.
Andre bønnemel: Bønnemel er et lett mel som ofte lages av garbanzo og brekkbønner. Melet kan ha en litt bitter bønnesmak, så det er lurt å erstatte sukkeret/sukrinet i oppskriften med brunsukker eller lønnesirup for å runde av smaken. Du kan alternativt blande inn litt sorgum. Bruk gjerne ca 25% bønnemel av total melmengde i din oppskrift/melblanding. Noen produsenter bruker å varmebehandle melet for å gjøre det enklere å fordøye, men noen kan reagere litt på melet. Prøv deg fram. Bønnemel kan brukes i stedet for brunrismel i oppskrifter. Sortbønnemel , hvitbønnemel og flava bønnemel.
Tapioca : Tapicoa stivelse er et lett mel laget av oppmalt cassava rot. Melet gjør ofte glutenfri bakst lettere og gir dem en tekstur som kan minne om det hvetemel gir. Melet egner seg spesiellt til pizzabunner der det brukes like mengder tapioca og hvit-/brunrismel. Du kan også bruke det som deig over paier for en sprø og gylden overflate. Tapioca brukes i mange ferdige glutenfrie produkter. Melet smaker ikke noe, er rikt på karbohydrater (stivelse). I bakst kan du bruke opp til 50% tapicoa i melblandingen
Brunrismel og Rismel : Brunrismel er oppkværnet upolert brun ris. Det har et høyere næringsinnhold enn hvitrismel. Som med hvitrismel er det best å kombinere melet med andre typer mel for å unngå en kornete konsistens. Rismel er kjekt fordi de har en nøytral smak og kan brukes til ulike ting.
Hvitrismel og søtrismel gir en letthet og tekstur til glutenfri bakst. Brunrismel gir fiber og mer vitaminer og mineraler. Rismel er perfekt til tørre, smuldrete bakst. Bruk gjerne i kombinasjon med andre meltyper for bedre tekstur og næringsinnhold.Hvitrismelet kan bli smulete i konsistensen om man bruker det alene. Jo mer finmalt mel du får tak i jo bedre.
Søtrismel kalles også “glutenris”. Den inneholder ikke gluten, men har gelatinaktige kvaliteter. Tilsett søtrismel i små mengder for å forbedre konsistensen til baksten, tykne sauser eller for å mele bakeformer slik at deigen ikke klistrer. Søtrismel gjør seg best i paier og kaker.
Millet : er et lite rundt korn som det spises mye av i Asia, Nord Afrika og India. I Norge kaller vi kornet hirse. Smaken er litt sterkere enn rismel, men fortsatt nøytral. Melet har en mykere konsistens enn rismel. Millet gir lettfordøyelig protein, vitaminer og mineraler. Nymalt millet ser ut som gult mais”mel” og gir en lett søt smak og litt smuldrete konsistens til bakst. Fullkorns millet kan kokes som ris og brukes i ris eller byggretter. Kan også kokes til grøt. Tilsettes bakst i små mengder for å forbedre næringsinnholdet. Er kanskje det beste substituttet til hvetemel i hvit- og brunsaus.
Maismel : Lages av mais. Melet har ikke smak og gir veldig lett bakst. Perfekt til småkaker, kjeks og som tykner. Brukes for å lage tortillas og wraps.
Mais”meal”: har en søt smak og en crunchy konsistens. Du får den i hvit, gul og blå farge. Den blå varianten er spesiellt rik på antioksidanter. Brukes til å lage maisbrød, muffins, polenta og passer i rører som skal friteres. Blåmaismeal og gult maismeal.
Glutenfrie havregryn : Mal havregryn i blender til du får et fint mel. Brukes i brød, pannekaker, muffins, småkaker, kake, frokostblandinger mm.
Teff: Teff er et gammelt etiopisk korn. Teff er alltid fullkornsmel fordi det er vanskelig å dele det opp. Kalles også Jytte mel. Melet er rikt på protein, B-vitamin, kalsium og jern. Smaken er nøtteaktig og søt. Du får den i hvit, medium og brune varianter. Du kan bruke fullkorns teff alene eller brukt med millet eller ris i risretter. Det kan også spises som en varm frokostgrøt. Teff kan tilsettes i mindre mengder i glutenfritt brød, muffins, småkaker, pannekaker, pizzadeiger og kjeks for å forbedre næringsinnholdet. Melet kan også brukes som tykningsmiddel i supper, gryteretter og sauser.
Linfrø Meal: Oppmalte linfrø. Ikke akkurat et mel sådan, men kan brukes i glutenfri bakst og har en fin bindeevne. Nøttete smak. Rik på Omega 3,omega 6 og protein. Genialt å tilsette bakst om du ikke spiser fisk. Bruk gjerne mel av spirede linfrø.
Quinoa: er faktisk i slekt med rødbeter og spinat. Det er et frø som er veldig rikt på aminosyrer . Det inneholder alle de essensielle aminosyrene, fiber og mye magnesium. Melet har en lys gul farge. Når frøet koker får det en nøtteaktig smak. Du kan bruke frøet kokt som ris eller grøt. Egner seg for å lage pannekaker, vafler, flatbrød, tortillas og nachos. Kan også brukes i brød, rundstykker og kaker.
Potetmel : (er ikke det samme som Potetstivelse). Dette kremfargede melet er et tungt og fuktig mel som kan brukes i mindre mengder i melblandinger. Det er laget av oppmalte hele poteter. Brukes i bakst som skal bli lett og ha en fin tekstur.
Sorghum : Sorghum mel har evnen til å fjerne bitterheten i bønnemel. Melet er rikt på protein, kremfarget og har en hveteaktig smak. Har ikke den smulete konsistensen som vi kan finne i brunrismel eller bønnemel. Bruk opp til 25% sorghum i din melblanding. Passer i oppskrifter til brød, muffins, småkaker, pannekaker og pizzadeiger.
Nøttemel: Nøttemel lages oftest av avskallede nøtter. Du kan selv male opp nøtter i kaffekværn eller blender. Du kan bruke alle typer nøtter
Frømel: Mel laget av oppmalte frø. Nytt på det norske markedet er sesamfrømel. Det er glutenfritt og laget av fettreduserte sesamfrø. Fargen er hvit. Det har mye fiber og proteiner. Smaken er mild med en nøtteaktig aroma. Passer godt til kjeks, kaker og brød.
Mandelmel : er et lavkarbo, lav GI og fiberrikt alternativ til vanlig mel. Rikt på proteiner. Det mandelmelet du oftest får kjøpt er laget av avskallede og fettreduserte mandler. Inneholder vitaminer og mineraler. Brukes i feks brød, kjeks, pannekaker og pai.
Peanøttmel: Et tørt mel laget av avfettede ristede peanøtter. Gir en god peanøttsmak og ekstra protein i oppskrifter. Melet består av ca 50% protein, så jeg bruker det ofte som proteinpulver. Inneholder bla vitamin E, fiber og magnesium. Kan brukes for å tykne sauser. Kan blandes med vann for å lage en lavkarbo substitutt til peanøttsmør. Nydelig i pannekaker, glasurer, smooties, kaker, småkjeks og muffins.
Kokosmel: Lavkarbo alternativ til mel. Laget av tørket, avfettet og oppmalt kokoskjøtt. Melet er ikke så tungt som mandelmelet og minner om hvetemel i konsistensen. Veldig fiberrikt og inneholder like mye protein som hvetemel. Siden melet er avfettet forsvinner den sterke kokossmaken og melet blir veldig tørt. Har dårlig bindeevne, så det kan ikke brukes til å tykne sauser. Brukes i brød, pannekaker med mer. Bruk 20-30% kokosmel av total melmengde. Du får det økologisk, raw og setifisert glutenfritt.