Gluten er et protein vi finner i enkelte kornsorter hovedsakelig hvete, spelt, bygg og rug. Havre er naturlig glutenfritt. Den vanlige havren som kjøpes, er malt på samme mølle som hvete. Den forurenses og vil derfor inneholde noe gluten. Man får kjøpt ”glutenfri havre” som er malt på egen mølle. Butikkene har glutenfrie mel blandinger til brød baking, pizza, kaker etc. Bruk gjerne lin frø, hirse frø, bokhvete (hel eller knust) og solsikke frø i deigen. Nøtter (om det tåles) er også godt i brød, inneholder mye mineraler. Brød kan også bakes av amarant, soya, bokhvete, mais, havre, hirse, ris etc. Du kan i tilegg spise ris kaker og glutenfritt knekkebrød. Man kan også kjøpe ferdige brød,
både ferske og frosne, pizzabunner, rundstykker, kaker, kjeks etc

Du kan bruke Cornells halvgrov: denne Mel-og Frøblandingen  inneholder , gresskarkjerner, hirseflak, risflak, amarantmel, quinoamel/flak. Det finnes også en grov med sesamfrø etc.
Se www.cornells.no  her finner du oppskrifter osv.

Ringnes LITE er et glutenfritt øl.

Tips:  sjekk cøliaki foreningens sider: www.ncf.no  Der finnes en del informasjon om denne type diett. Man kan slå ut på gluten, uten å ha sykdommen Cøliaki.
På disse sidene finner du mange typer allergi mat. Du kan gå inn på hver ting og se hva det inneholder :      http://www.allergikost.no      http://www.allergimat.no  http://www.allergikokken.no/hjem

Nett butikk for glutenfritt brød og kake mix : www.kekkes.no
(fritt for gluten, hvetestivelse, melk, nøtter, soya, mais og potet)

Toro produkter:    www.toro.no  (se under mathelse)   Fjordland:   www.fjordland.no
TORO Glutenfritt Havrebrød – et smakfullt havrebrød uten hvetestivelse, egg og melk

Toro glutenfri knekkebrødmiks er uten melk, egg og gjær. Inneholder:
Solsikkekjerner, sesamfrø, linfrø, glutenfrie havregryn, risbakemel, bokhvetemel, sukkerroefiber, potetfiber, rapsolje, salt, risstivelse.

Kokebøker med gluten fri mat kan lånes på biblioteket.

Matvaren inneholder gluten hvis følgende betegnelser står oppført i ingredienslisten (alfabetisk rekkefølge):   Bygg, dinkel, durumhvete, gluten, havregryn, havremel, hvete, kavring, kli, makaroni, nudler, pasta, rug, sammalt hvete, semulegryn, spaghetti, spelt, triticale

 

Husk å lese varedeklarasjoner på suppeposer, sauser og andre ferdig retter.
Spis mer kjøtt og proteiner, samt salat og grønnsaker. Tenk naturlig mat uten korn.

 

 

 

 

 

Share This: