Kosthold ved irritabel tarm IBS

FODMAP er en fellesbetegnelse for ulike kort kjedete karbohydrater, som er tungt fordøyelige og som kan lage luft og plager i tarmen hos enkelte som har en sensitiv mage.
FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler. Felles for disse stoffene er at de er tungt fordøyelige karbohydrater som i liten grad tas opp av tynntarmen.

I denne gruppa stoffer finner vi:

  • Fruktose (fruktsukker), som finnes i honning og mange typer frukter
  • Fruktaner, som finnes i hvete, rug og løk
  • Galaktaner, som finnes i bønner og linser
  • Polyoler, som finnes i kunstige søtningsstoffer som ender på –og lignende
  • Laktose (melkesukker), som finnes i mange melkeprodukter

 

Ved å unngå matvarer med høy FODMAP, kan man oppnå bedring av sine plager i løpet av 6-8 uker. Det anbefales å følge dietten strengt i de to første mnd. Ta kontakt med klinikken før du starter en slik diett. Du bør ha en oppfølging noen uker etter diett start, for å justere kostholdet. Etter ca 8 uker skal matvarene introduseres igjen i en spesiell rekkefølge, slik at du ser hvilken matvare gruppe du reagerer på. Dvs at du kan spise alt fra de andre matvaregruppene.

TA KONTAKT MED KLINIKKEN FØR DU STARTER PÅ DIETTEN

Hva skjer når vi spiser fodmap

FODMAP karbohydratene er osmotiske (trekker vann inn i tarmen) og blir ikke så lett fordøyd og absorbert. Det ekstra vannet utvider tarmen og kan føre til diaré. Overskudd av fodmap karbohydrater brytes ned (fermenteres) av tykktarms bakteriene og det dannes da gasser av hydrogen og metan som i likhet med vannet, utvider tarmen. Hos noen resulterer dette i forstoppelse og luft i magen.
Det er derfor normalt å ha både diare og forstoppelse når man har IBS.

 

OVERSIKT OVER JA OG NEI MAT

Matvare Dette bør du unngå Dette kan du spise
Frukt og bær  

Aprikos
Avocado
Banan moden
Bjørnebær
Eple
Fersken)
Granateple
Grapefrukt
Hermetisk frukt

Fiken (fersk
Kirsebær
Mango
Nektarin
Persimmon
Plomme
Pære
Tamarillo
Tørket
frukt
Rambutan
Vannmelon
Ananas
Appelsin
Banan
Blåbær
Bringebær
Cantaloupemelon
Carambola
Druer
Durian
Honningmelon
Jordbær
Kiwi
Klementin
Mandarin
Papaya
Pasjonsfrukt
Pitahaya
Rabarbra
Sitron
Stjernefrukt
Tørket banan
Grønnsaker Artisjokk
Asparges
Blomkål
Butternutgresskar
Gul løk
Hvitløk
Mais
Purreløk (hvit del)
Rødbete
Rødløk
Savoykål
Sjalottløk
Sjampinjong
Soltørkede tomater
Stangselleri
Sukkererter
Søtpotet
Vårløk (hvit del)
Agurk
Alfalfa
Aubergine
Babyspinat
Bok choy
Brokkoli
Bønner (grønne)
Bønnespirer
Chili (rød)
Choy sum
Fennikel
Gresskar, vanlig
Gressløk
Grønnkål
Gulrot
Hodekål
Ingefærrot
Kålrot
Okra
Oliven
Paprika
Persillerot
Poteter med skall
Purreløk (grønn del)
Reddiker
Rosenkål
Salatblader (alle typer)
Sellerirot
Sjøgress
Squash
Tomater
Vannkastanjer
Vårløk (grønn del)
Korn/ris/bønner

nøtter/frø

Brød og kjeks
Bønner, hermetisk
Bønner i tomatsaus
Cashewnøtter
Hasselnøtter
Kidneybønner
Kikerter
Linser
Mandler
Pistasjnøtter
Soyabønner
Basmatiris
Brun og hvit ris
Chiafrø
Frø
Glutenfri pasta
Havregryn
Linser (hermetiske)
Macadamianøtter
Paranøtter
Peanøtter
Pekannøtter
Polenta
Potetchips
Valnøtter
Quinoa
Quorndeig
Tempeh
Tofu
Melkeprodukter Brunost
Haloumiost
Iskrem
Kremost
Melk (vanlig)
Ricottaost
Rømme
Soyamelk (laget på soyabønner)
Vaniljesaus
Yoghurt
Fetaost
Hvite oster
Kokosmelk
Laktosefri melk og yoghurt
Rismelk
Soyamelk (laget på soyaprotein)
Drikke Dessertvin
Rom
Te chai (sterk)
Te urte
Gin
Kaffe
Kakao (basert på vann eller laktosefri melk)
Vin (rød og hvit)
Te chai (svak)
Te grønn
Te hvit
Te peppermynte
Te svart
Tomatjuice
Tranebærjuice
Vodka
Whiskey
Øl
Søtning Fruktose
Honning
Søtning som ender på -ol eks. Xylitol
Brunt sukker
Hvitt sukker
Lønnesirup
Palmesukker
Stevia
Kjøtt/fisk/egg Alt av kjøtt, fisk og egg kan spises
Fett/oljer Alle slags oljer
Margarin og smør
Diverse Falafel
Hummus
Linseburger
Melkesjokolade
Tzatziki
Fiskesaus
Peanøttsmør
Sennep
Sjokolade mørk
Soyasaus
Urter
Østerssaus

 

 

 

Share This: