Kosthold ved irritabel tarm IBS
FODMAP er en fellesbetegnelse for ulike kort kjedete karbohydrater, som er tungt fordøyelige og som kan lage luft og plager i tarmen hos enkelte som har en sensitiv mage.
FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler. Felles for disse stoffene er at de er tungt fordøyelige karbohydrater som i liten grad tas opp av tynntarmen.
I denne gruppa stoffer finner vi:
- Fruktose (fruktsukker), som finnes i honning og mange typer frukter
- Fruktaner, som finnes i hvete, rug og løk
- Galaktaner, som finnes i bønner og linser
- Polyoler, som finnes i kunstige søtningsstoffer som ender på –og lignende
- Laktose (melkesukker), som finnes i mange melkeprodukter
Ved å unngå matvarer med høy FODMAP, kan man oppnå bedring av sine plager i løpet av 6-8 uker. Det anbefales å følge dietten strengt i de to første mnd. Ta kontakt med klinikken før du starter en slik diett. Du bør ha en oppfølging noen uker etter diett start, for å justere kostholdet. Etter ca 8 uker skal matvarene introduseres igjen i en spesiell rekkefølge, slik at du ser hvilken matvare gruppe du reagerer på. Dvs at du kan spise alt fra de andre matvaregruppene.
TA KONTAKT MED KLINIKKEN FØR DU STARTER PÅ DIETTEN
Hva skjer når vi spiser fodmap
FODMAP karbohydratene er osmotiske (trekker vann inn i tarmen) og blir ikke så lett fordøyd og absorbert. Det ekstra vannet utvider tarmen og kan føre til diaré. Overskudd av fodmap karbohydrater brytes ned (fermenteres) av tykktarms bakteriene og det dannes da gasser av hydrogen og metan som i likhet med vannet, utvider tarmen. Hos noen resulterer dette i forstoppelse og luft i magen.
Det er derfor normalt å ha både diare og forstoppelse når man har IBS.
OVERSIKT OVER JA OG NEI MAT
Matvare | Dette bør du unngå | Dette kan du spise | ||||
Frukt og bær |
Aprikos |
Fiken (fersk Kirsebær Mango Nektarin Persimmon Plomme Pære Tamarillo Tørket frukt Rambutan Vannmelon |
Ananas Appelsin Banan Blåbær Bringebær Cantaloupemelon Carambola Druer Durian Honningmelon Jordbær |
Kiwi Klementin Mandarin Papaya Pasjonsfrukt Pitahaya Rabarbra Sitron Stjernefrukt Tørket banan |
||
Grønnsaker | Artisjokk Asparges Blomkål Butternutgresskar Gul løk Hvitløk Mais Purreløk (hvit del) Rødbete Rødløk Savoykål Sjalottløk Sjampinjong Soltørkede tomater Stangselleri Sukkererter Søtpotet Vårløk (hvit del) |
Agurk Alfalfa Aubergine Babyspinat Bok choy Brokkoli Bønner (grønne) Bønnespirer Chili (rød) Choy sum Fennikel Gresskar, vanlig Gressløk Grønnkål Gulrot Hodekål Ingefærrot Kålrot Okra |
Oliven Paprika Persillerot Poteter med skall Purreløk (grønn del) Reddiker Rosenkål Salatblader (alle typer) Sellerirot Sjøgress Squash Tomater Vannkastanjer Vårløk (grønn del) |
|||
Korn/ris/bønner
nøtter/frø |
Brød og kjeks Bønner, hermetisk Bønner i tomatsaus Cashewnøtter Hasselnøtter Kidneybønner Kikerter Linser Mandler |
Pistasjnøtter Soyabønner |
Basmatiris Brun og hvit ris Chiafrø Frø Glutenfri pasta Havregryn Linser (hermetiske) Macadamianøtter Paranøtter Peanøtter |
Pekannøtter Polenta Potetchips Valnøtter Quinoa Quorndeig Tempeh Tofu |
||
Melkeprodukter | Brunost Haloumiost Iskrem Kremost Melk (vanlig) |
Ricottaost Rømme Soyamelk (laget på soyabønner) Vaniljesaus Yoghurt |
Fetaost Hvite oster Kokosmelk Laktosefri melk og yoghurt |
Rismelk Soyamelk (laget på soyaprotein) |
||
Drikke | Dessertvin Rom Te chai (sterk) Te urte |
Gin Kaffe Kakao (basert på vann eller laktosefri melk) Vin (rød og hvit) Te chai (svak) Te grønn Te hvit |
Te peppermynte Te svart Tomatjuice Tranebærjuice Vodka Whiskey Øl |
|||
Søtning | Fruktose Honning Søtning som ender på -ol eks. Xylitol |
Brunt sukker Hvitt sukker Lønnesirup |
Palmesukker Stevia |
|||
Kjøtt/fisk/egg | Alt av kjøtt, fisk og egg kan spises | |||||
Fett/oljer | Alle slags oljer Margarin og smør |
|||||
Diverse | Falafel Hummus Linseburger Melkesjokolade Tzatziki |
Fiskesaus Peanøttsmør Sennep Sjokolade mørk |
Soyasaus Urter Østerssaus |