Protein er byggesteiner som er nødvendig for å danne organer, muskler, bindevev, negler, hår, hud mm. Noe går også til energiproduksjon. Kroppen vår trenger stadig tilførsel av proteiner for opprettholde viktige funksjoner. De fleste vil ha god nytte av å spise mer proteiner og mindre karbohydrater. 

Mat med god protein kvalitet
Protein finnes i de fleste matvarer, bortsett fra i rent sukker, salt og oljer. Protein i mat har ulik kvalitet og næringsverdi. Kjøtt, fisk, fugl, melk og melkeprodukter, egg og enkelte bønner har god protein kvalitet. Med dette mener vi at proteinet i disse matvarene inneholder tilstrekkelige mengder av alle de essensielle aminosyrene og i tillegg er disse lette å suge opp i tarmen.

Mat med dårligere proteinkvalitet, hovedsakelig plantemat, inneholder begrensede mengder av de essensielle aminosyrer samtidig som de er tyngre å suge opp i tarmen.

Proteininnhold i matvarer

FISK, KJØTT & EGG
Per 100 gram

  • Tunfisk: 27 gram
  • Kylling: 26 gram
  • Sardiner: 25 gram
  • Reker: 24 gram
  • Kalkun: 22 gram
  • Torskerogn: 22 gram
  • Roastbeef: 22 gram
  • Røkelaks: 21 gram
  • Kveite: 21 gram
  • Egg: 13 gram

 

BØNNER & LINSER
Per 100 gram

  • Soyabønner: 36 gram
  • Røde linser: 27 gram
  • Brune linser: 25 gram
  • Mungbønner: 24 gram
  • Hvite bønner: 21 gram
  • Kikerter: 20 gram
  • Brune bønner: 19 gram
  • Tofu: 8 gram
  • Bønnespirer: 3 gram
  • Grønne bønner: 2 gram

 

MELKEPRODUKTER
Per 100 gram

  • Revet parmesan: 39 gram
  • Mozzarella 22 %: 22 gram
  • Gulost 16 %: 31/32 gram
  • Sveitser 28 %: 28 gram
  • Edamer 27 %: 27 gram
  • Cammembert 18 %: 25 gram
  • Gulost 28/27 %: 27 gram
  • Skyr: 11 gram

 

SNACKS
Per 100 gram

  • Linfrø: 25 gram
  • Peanøtter: 25 gram
  • Peanøttsmør: 23 gram
  • Pistasjenøtter: 21 gram
  • Mandel: 21 gram
  • Cashewnøtter: 17 gram
  • Pekannøtter: 10 gram
  • Rosiner: 4 gram
  • Tørket fiken: 4 gram
  • Tørket aprikos: 3 gram

 

GRØNNSAKER
Per 100 gram

  • Brokkoli: 5 gram
  • Rosenkål: 5 gram
  • Grønnkål: 5 gram
  • Maiskolbe: 4 gram
  • Artisjokk: 4 gram
  • Blomkål: 3 gram
  • Sjampinjong: 3 gram
  • Spinat: 3 gram
  • Asparges: 2 gram
  • Jordskokk: 2 gram

 

Share This: