All mat vi spiser frigjør etter fordøyelsen enten en syre- eller baserest i blodet. Frisk frukt, grønnsaker, røtter, rotknoller, nøtter og belgfrukter frigjør en alkalisk/basisk restingrediens. Korn, fisk, kjøtt, fjørfe, skalldyr, ost, melk og salt gir en sur restingrediens. Den dramatiske økningen i vårt forbruk av foredlede matvarer, samt nedgangen i forbruket av frisk frukt og grønt har medført at den typiske vestlige dietten har blitt mer syredannende.
Farene med for mye syre i blodet
Blodet vårt er svakt alkalisk med normal pH-verdi mellom 7,35 og 7,45. Teorien bak å anbefale en diett som er svakt alkalisk, er å tilpasse dietten mer i samsvar med blodets egen pH- verdi slik tilfellet var før innføringen av dagens moderne kosthold. Konsekvensene av en ubalanse i syre/base over tid tvinger kroppen til å nøytralisere det sure miljøet. Dette gjør den ved «å stjele» av kroppens lagre av alkaliske mineraler(kalsium, magnesium, kalium og natrium) for å gjenopprette pH balansen i blodet. Vi utarmer altså oss selv.
En diett som fremmer for mye syre, kan over tid gi en rekke helseplager
TA KONTAKT MED KLINIKKEN FØR DU STARTER EN SYRE-BASE DIETT
Syredannende matvarer
Reduser |
Basedannende matvarer
Øk i kostholdet |
Nøytrale matvarer
Spis som normalt |
Følgende matvarer har høyt syreinnhold: Kjøtt, mest i svin, okse og kalv. Mindre i lam, fjærkre og fisk. Egg og ost Fett, smør og sukker Kornprodukter, særlig hvitt mel Vin, øl og sprit Kaffe, vanlig te og brus Brød og ris Hasselnøtter og valnøtter Sild, sardiner, makrell, ansjos og rogn Grønne og brune bønner, linser, gule og grønne erter, kik erter Asparges, blomkål og spinat Syredannende mineraler: Svovel, fosfor, klor, kisel Faktorer som øker kroppens syreinnhold: Stress, sinne, sorg, aggressivitet, lite aktivitet |
Mat som har høyt basisk innhold: Poteter Grønnsaker, spesielt rot- og bladgrønnsaker Kastanjer Urter og urte-teer, spesielt løvetann, bjørk og brennelse-te Moden frukt Tørket frukt Surmelksprodukter Ingefær, hvitløk og pepperrot Epler og sur frukt Eple-eddik Basedannende mineraler: Kalsium, magnesium, kalium, jern, sinkFaktorer som nedsetter kroppens syreinnhold: Ro, glede, tilfredshet, mosjon, søvn, kjærlighet. |
Enkelte typer mat er nøytral og påvirker ikke organismen verken med syre eller base.
Mandler |